Gazetecinin El Kitabı – Basınla İlgili Yasalar ve Ahlak Kuralları, Oğuzhan Kavaklı – Ahmet Tanık

Toplumda dördüncü kuvvet olarak benimsenen ve bir denge unsuru olarak görülen basının, işlevini tam olarak erine getirebilmesi, gazetecinin sorumluluk bilinci içinde görev yapmasına bağlıdır. Bunun içinse tüm fikir işçilerinin gerek haber toplama, gerekse topluma sunma (yayınlanma) aşamalarında belirli kurallara uyması gerekir. Bu kurallar 5680 Sayılı Basın Kanunu ahlak yasalarıyla belirlenmiştir.

“Gazetecinin El Kitabı” ismini verdiğimiz bu kitapçıkta değerli basın mensuplarının her an elinin altında bulunması gereken bu yasaları bir araya getirmeye çalıştık.

Ayrıca Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetleri Düzenleyen 212 Sayılı Yasa ile Basın Kartı Yönetmeliği’nin gazeteciliğe yeni başlayan fikir işçilerinin hak ve sorumluluklarıyla basın kartına kavuşmak için yerine getirmesi gerekli yükümlülüklerini bilmesi açısından yararlı olacağını düşündük.

Son olarak 1984 Aralık ayında 8 uluslararası basın kuruluşunun ortak olarak hazırlayıp onayladığı “Gazetecilik Meslek Ahlakının Uluslararası İlkeleleri”ni Sayın Konca Yumlu ve Sayın Hüsamettin Ünsal’ın ortak çevirisi ile sunmaya çalıştık.

Basın mensuplarına ve gazeteciliği meslek olarak seçmek isteyenlere yararlı olabilirsek mutlu olacağız.

Oğuzhan Kavaklı – Ahmet Tanık
İzmir, 1985

Yorum bırakın

Medya Arkeolojisi

Medya Arkeolojisi, özellikle Jussi Parikka’nın “Medya Arkeolojisi Nedir?” kitabının dilimize çevrilmesinden sonra her geçen gün artan istikrarlı bir ilgiyle takip ediliyor. Web sayfamızda geçmişten günümüze medya alanında arkeolojik kazı yapılabilecek alanları derlemeye çalışacağız. Buluntular üzerinde kafa yoracağız. Bu alana meraklı herkese keyifli seyirler…

Dr. Yiğit Açık

Sosyal Medya

Medya Arkeolojisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın